برای اینکه مفهوم ماژول Module را به درستی درک کنید؛ کودکی را تصور کنید که در حال بازی با قطعات آجری شکل یک خانهسازی است. این کودک در حین بازی، آجرها را یک بار برای ساختن دیوار قلعه استفاده میکند، یک بار برای ساختن دیوار خانه و یک بار هم برای ساختن پلهی یک ساختمان. کارکرد ماژولها نیز دقیقا مثل همین قطعههای خانهسازی هستند.
یعنی هر ماژول یک قطعه کامل از یک دستگاه بزرگتر است که میتواند با یک ماژول دیگر جایگزین شود، از روی آن دستگاه حذف شود و در یک دستگاه دیگر مورد استفاده قرار گیرد؛ زیرا این ماژول مخصوص یک دستگاه خاص ساخته نشده است. به عبارت دیگر یک دستگاه الکتریکی از ماژولهایی تشکیل شده است که ممکن است هرکدام ساخت یک شرکت متفاوت باشد.
ماژولها به دو دسته تقسیم میشوند:
تقسیم بندی ماژولها
- ماژولهایی که به صورت یک واحد نرمافزاری با کد برنامهنویسی نوشته میشوند و در برنامههای نرمافزاری مختلف قابل استفاده هستند. مثل یک عملیات ریاضی که یک برنامهنویس آن را مینویسد و دیگر برنامهنویسها نیز میتوانند با توجه به پروژهی نرمافزاری خود از آن استفاده کنند.
- ماژولهای الکترونیکی که به صورت یک قطعه یا تراشه سختافزاری ساخته میشوند و دارای یک بورد هستند که قطعات الکترونیکی مختلف روی آن بهکار رفته است. مثل کارت حافظه، هارد و… که میتوانند در کیسهای کامپیوتر مورد استفاده قرار بگیرند.
پاور ماژول چیست؟(power module)
معمولا تجهیزات مختلفی که داخل رکها (محفظهی نگهداری و محافظت از تجهیزات مختلف شبکه مثل سوییچ، پچ پنل، سرور، تجهیزات مخابراتی و … ) قرار دارند برای کار کردن نیاز به برق دارند. برای توزیع برق بین این قطعات از پاورماژول استفاده میکنند. پاورماژولها دارای چندین خروجی به شکل پریز برق هستند و به راحتی کار توزیع برق را انجام میدهند. پاورماژولها علاوه بر توزیع برق از طریق سیستم PDU ، جریان برق را مدیریت میکنند.
برای قطع و وصل کردن جریان برق ورودی پاورماژول، یک کلید نصب شده است. برخی از پاورماژولها نیز دارای فیوز هستند.
انواع ماژول تغذیه:
ماژول مبدل ولتاژ(Voltage converter Module )
گاهی اوقات پیش میآید که شما برای استفاده از یک دستگاه الکتریکی خاص نیاز دارید تا سطح ولتاژ یا نوع جریان برقی که به دستگاه وارد میشود را تغییر دهید. جریان برق مورد استفادهی اکثر وسایل الکترونیکی از نوع DC (مستقیم ) است؛ ولی جریان برق شهری از نوع AC (متناوب) است. گاهی نیز سطح ولتاژ جریان برق مورد نیاز برای وسیله باید کمتر یا بیشتر از برق شهری یا برق استاندارد خود آن دستگاه باشد.
خیلی از دستگاههای الکترونیکی مثل تلوزیونها، لپتاپها و … در داخلشان چنین مبدلهایی دارند؛ ولی بعضی از وسایل الکترونیکی این مبدل ولتاژ را ندارند. ماژولهای مبدل ولتاژ که با توجه به نوع کاربردشان انواع متفاوتی دارند، میتوانند به راحتی این تبدیل را انجام دهند. این ماژولها دارای یک برد الکترونیکی هستند که به وسیلهی یک مولتیترن Multi Turn نصب شده روی آن ولتاژ خروجی را با توجه به نیاز خود، کم یا زیاد میکند. کار بعضی از ماژولها تبدیل جریان AC به DC است. کار برخی از آنها کم کردن جریان عبوری و سطح ولتاژ خروجی دستگاه است که به آنها ماژول مبدل کاهندهی ولتاژ میگویند.
کار برخی از آنها زیاد کردن جریان عبوری و سطح ولتاژ خروجی دستگاه است که به آنها ماژول مبدل افزایندهی ولتاژ میگویند. برخی از ماژولهای مبدل ولتاژ هم قادرند جریان عبوری و سطح ولتاژ را افزایش دهند و هم میتوانند آنها را کاهش دهند.
ماژول صوتی و آمپلیفایر(Amplifier Module)
کار اصلی این ماژول، تقویت، شفاف سازی و واضحتر کردن سیگنال صداست. زمانی که شما یک فایل صوتی را روی سیدی پلیر، فلش و … اجرا میکنید، اطلاعات فایل شما وارد بخش Pre Amp در سیستم پخش صوتی میشود. سیگنالهای صوتی در این مرحله به ضعیفترین حد خود میرسند، در مرحلهی بعد این سیگنالهای صوتی وارد بلندگوها و باندها میشوند؛ حالا اگر شما قبل از این مرحله از یک ماژول آمپلیفایر استفاده کنید، میتوانید این سیگنالهای صدا را تقویت کرده تا واضحتر و شفافتر از بلندگوها و باندها پخش شوند.
ماژول آمپلیفایر دارای انواع و مدلهای بسیار متنوعی هستند که شما میتوانید با توجه به نیازهای خود آنها را خریداری کنید. از پرکاربردترین انواع ماژولهای آمپلی فایر، آنهایی هستند که در خودروها و یا در منازل استفاده میشوند. بعضی از ماژولهای آمپلیفایر دارای تراشهی آی سی هستند و در برخی دیگر از خازن استفاده شده است. جریان برق در ماژولهای آمپلیفایر هم به صورت AC و هم به صورت DC مورد استفاده قرار میگیرد.
پاوربانک که به آن شارژر همراه یا باتری اکسترنال نیز گفته میشود؛ وسیلهای است که برای شارژ گوشی، تبلت، mp4 و … استفاده میشود. امروزه با پیشرفت تکنولوژی شما نیز میتوانید به راحتی در منزل یک پاوربانک برای خود بسازید. یکی از مهمترین اجزای مورد نیاز برای ساخت پاوربانک ماژول پاوربانک است. این ماژول از یک برد الکترونیکی به همراه یک ورودی و یک خروجی (که معمولا پورت USB است) تشکیل شده است. برخی از این ماژولها دارای دو LED یا یک LCD نیز هستند که کار آن نشان دادن میزان شارژ، پایان شارژ و … است.
ماژول میکروکنترلر (Micro controller Module)
این ماژول در واقع یک قطعه است که میتواند سلسلهای از دستورالعملها مثل محاسبات، ارتباطات و… را در دستگاههای الکترونیکی؛ مثل مغز انسان، انجام دهد. میکروکنترلرها از طریق یک سری پین، سیگنالهای الکتریکی را میخوانند و دستورالعملها را اجرا میکنند. میکروکنترلرها میتوانند دستگاههای الکتریکی دیگر مثل عملگرها، موتورهای الکتریکی، دستگاههای ذخیرهسازی، وایفای، بلوتوث و … را کنترل کنند.
تقریبا تمام وسایل الکترونیکی و خانگی مثل تلویزیون، لباسشویی، تلفن، ساعت، اجاق گاز و… دارای یک یا چند میکروکنترلر هستند. میکروکنترلرها قادر به تولید مقادیر زیادی از نیروی الکتریکی نیستند، به همین دلیل قابل استفاده برای تغذیهی وسایل الکتریکی دیگر نیستند.
ماژول RFID
از این ماژول برای خواندن کارتهای مغناطیسی استفاده میشود. مثل دستگاههای کارتخوان در متروها، سیستم اتوبوسرانی شهری، دستگاههای حضور و غیاب، درببازکنهای کارتی و … . واژهی RFID مخفف واژههای انگلیسی Radio Frequency Identification است. سیستم ردیابی برای پیگیری اجناس یک فروشگاه، پرداخت بدون تماس، دوچرخههای اجارهای، اطلاعات گذرنامه، سیستمهای اتوماسیون تغذیه و … نیز بهکاربرده میشود.
بردهای آردوینو(Arduino Boards)
این برد توسط یک شرکت ایتالیایی طراحی شدهاست. این برد مبتنی بر میکروکنترلر است؛ در واقع هدف اصلی از ساخت این بردها این است که امکان استفاده از میکروکنترلرها ایجاد شود. در این بردها تعدادی میکروکنترلر استفاده شده است. این ماژولها در واقع بردهای Open source هستند که بر اساس سختافزارها و نرمافزارهای سادهای طراحی شدهاند که به شما این امکان را میدهد تا برای ایدههای الکترونیکی خود، برنامهنویسی کنید.
یعنی شما میتوانید ظاهر و روش کار نرمافزار را مطابق با نیاز و ایدههای خود تغییر دهید. پروژههای نرمافزاری آردوینو میتوانند به صورت جداگانه و یا در ارتباط با دیگر نرمافزارهای کامپیوتر شخصی مورد استفده قرار گیرند. بردهای آردوینو تقریبا از همهی سنسورها پشتیبانی میکنند.
از آنجایی که آردوینو دارای یک پلتفرم نرمافزاری است، میتوانید با آن یک پرینتر سه بعدی، ماشین نقاشی، ربات و یا سیستم ساختمان هوشمند را از طریق آن پیادهسازی کنید. برای استفاده از سختافزار آردوینو باید این ماژول را به پورت USB کامپیوتر وصل کنید، برنامه نرمافزار را روی برد کنترلر دانلود کنید و از آن در پروژهی مورد نظرتان استفاده کنید.